Over MIJNVOETBALTRAINER.nl

Mijnvoetbaltrainer.nl is een product dat voetbalouders op het trainingsveld directe ondersteuning biedt met iedere week twee kant en klare videotrainingen voor de pupillen in de leeftijd O7 t/m O13 (D, E, F en Mini F). De voetbalouder en de pupillen krijgen hierdoor meer plezier in het wekelijks verzorgen van de trainingen. In tegenstelling tot veel voetbaltrainersproducten richt de organisatie zich specifiek op de lagere elftallen bij de pupillen. Om er gebruik van te maken is geen trainerservaring nodig. Inmiddels werken zo’n vijftig grote voetbalclubs op wekelijkse basis succesvol met mijnvoetbaltrainer.nl.

Iedere jeugdvoetballer heeft recht op goede trainingen

Het is een bekend fenomeen bij alle voetbalverenigingen in Nederland: bij de selectieteams staat meestal een gediplomeerde trainer voor de groep. Maar bij de lagere jeugdelftallen moet een goedwillende ouder vaak de coaching én trainingen verzorgen. En dat laat nogal eens te wensen over, weet Vincent van Sas, oprichter van mijnvoetbaltrainer.nl. Van Sas was enige jaren geleden betrokken bij een middelgrote voetbalclub in Zoetermeer.

Tijdens de trainingen van de lagere jeugdelftallen viel het op dat de structuur vaak ontbrak en dat de oefenstof niet was afgestemd op de leeftijd van de spelertjes. Dat moest anders, zo concludeerde het voltallige bestuur. ‘Train de trainer’ moest uitkomst brengen. Al snel bleek dat het organiseren van zo’n programma niet alleen veel geld maar vooral ook veel tijd kost. Daarnaast had men te maken met een enorm verloop; veel ouders gaven aan het eind van het seizoen het stokje over aan een volgende vrijwilliger, waardoor de opgebouwde kennis verdween.

Hoe moet je dit dan wel organiseren?

Internet bracht uitkomst. Het gebruik van video als leermiddel bleek uitermate geschikt: in een korte film van circa vijf minuten een training uitleggen, met een warming-up, een kernoefening en een partijvorm . Duidelijk genoeg om het veld op te gaan zonder vooropleiding of cursus. Helemaal afgestemd op de voetbalouder.

Inmiddels gaat mijnvoetbaltrainer.nl zijn vierde jaar in. Zo’n vijftig grote Nederlandse clubs hebben er dit seizoen mee gewerkt. De reacties zijn veelbelovend. Zo’n 1500 voetbalouders maken op wekelijkse basis gebruik van dit systeem. Vijf minuten video kijken, de uitleg printen op papier en vervolgens lekker aan de slag op het veld.

“De spelers hebben door de gestructureerde trainingen meer plezier”, zegt Marco de Bruin, coördinator bij SV DWO. Ook binnen SV Kampong uit Utrecht spreekt men vol lof over dit systeem. “Voor meer dan veertig pupillenteams hebben wij gezocht naar een goede oplossinig. Mijnvoetbaltrainer.nl stak er met kop en schouders bovenuit. En het is ook zeer gebruiksvriendelijk”, aldus Ruud Nijenhuis van SV Kampong.

Verenigingen die gebruikmaken van mijnvoetbaltrainer.nl merken direct het verschil. “Kinderen krijgen vooral meer plezier in het voetbal en daar gaat het uiteindelijk allemaal om ”, aldus Van Sas.